6 kérdés és 6 válasz kerti bútor vásárlása előtt

2020.05.11

Beköszöntött a tavasz. Ön is kerti bútor beszerzése előtt áll? Az alábbi kérdésekkel és válaszokkal segítünk a döntésben:

1. Milyen anyagból legyen a kiválasztott kertibútor garnitúra?
Sokan a fát és a műrattant is kültéri anyagnak tartják, amiben részben igazuk van. De csak részben. A műrattan a tapasztalatok alapján maximum 3-4 év után elkezd tönkremenni, széttöredezni. A fával pedig a legnagyobb probléma, hogy a nem igazán létezik tartós felületkezelő anyag. Enélkül pedig még a keményfa is pár év alatt tönkremegy, ha pedig le van felületkezelve, akkor állandóan csiszolgatni, festeni kell. Az alumíniumból készített festett bútorok egész jó megoldásnak tűnnek, de sajnos a festés nem tartós rajtuk, ha elöregszik, akkor bejut alá az eső, ami idővel károsítja az alumíniumot.
Ezért a legtökéletesebb megoldásnak a rozsdamentes acélból készült kerti bútort tarjuk. Vegyük figyelembe, hogy ha ez a nemes anyag fával van kombinálva, akkor ugyancsak fennáll a probléma a fa miatt.

Fa mintázatú, gondozásmentes lapokkal kombinált rozsdamentes kerti bútor
Fa mintázatú, gondozásmentes lapokkal kombinált rozsdamentes kerti bútor


2. Hány személyes legyen egy kerti bútor szett?                                                                                                            Mindenképpen azt kell figyelembe venni, hogy hány fős a család. Ez általában 3 vagy 4 fő szokott lenni. Figyelembe kell venni, hogy milyen sűrűn szoktunk kerti partikat tartani, mert ha csak ritkán, akkor megoldás a kölcsönkérés, magunknak pedig bőségesen elég egy 4 személyes garnitúra. Ha sűrűn tartunk kerti partit, akkor már biztosan csak egy minimum 8 személyes garnitúra jöhet szóba. Efelett már vagy 2 garnitúrában kell gondolkodnunk, vagy egyedileg kell gyártatni kerti bútort.

6 személyes teljesen rozsdamentes kerti bútor
6 személyes teljesen rozsdamentes kerti bútor

3.Hogyan kell ápolni a kiválasztott kerti bútort?                                                                                                                            A műrattan bútorokat elvileg nem kell óvni, ápolni, de ez természetesen nem igaz. Sajnos pár év alatt az erős UV sugárzás miatt szó szerint széthullik.  A gondozásmentesség ilyen értelemben igaz rá, de a tartósság egyáltalán nem. A fa kerti bútor szettekkel már más a helyzet. Ezeket a fa fajtájától, minőségétől függetlenül folyamatosan ápolni kell, nincs kibúvó. A keményfából készített bútorok egy magasabb minőségi színvonalat képviselnek, ezek tartósabbak, de sajnos ezekre is igaz, hogy 1-2 évente át kell csiszolni és festeni, lazúrozni őket. Sajnos a mai festékek, lazúrok nagyon nem UV stabilak, ezért hamar öregszenek. Az alumínium bútorokat elvileg nem kell ápolni, de a festék elöregedése esetén újra kell festeni. Illetve csak alumíniumból készített bútor nemi gazán van, általában valamilyen kárpittal vagy műrattannal vannak kombinálva, a gondozás és tartósság ezek minőségétől jelentősen függ. A műrattanról fentebb már írtam. A rozsdamentes acélból készült bútorszettek teljesen gondozásmentesek, messze ezek a legtartósabbak, nem túlzás azt írni, hogy végigkísérnek minket az életünk során. Csak időnként tisztítani szükséges.

Rozsdamentes tisztítószer
Rozsdamentes tisztítószer

4. Mennyibe kerülnek?                                                                                                                                                                             Az ár nagyon sok mindentől függ. A kínai termékek természetesen a legolcsóbbak, de a minőségük, tartósságok nagyon messze van a tökéletestől. Ezek után nagyságrendileg a fa és műrattan termékek vannak, természetesen itt is nagy a szórás. Lehet venni 100 000Ft alatt is, de akár 4-5-600 000Ft-ot is elérhetik. A nagyságától, a kiviteltől, a designtől és a márkától is függ. Egy sarokgarnitúra természetesen a felső árkategóriába tartozik ezek közül. A legdrágábbak az alumíniumból és a rozsdamentes acélból készült kerti bútorok. Áruk majdnem egy szinten mozog, talán a rozsdamentes kicsivel drágább. Az ár itt is függ a nagyságtól, a gyártótól, a kiviteltől, stb. Egy 6 személyes rozsdamentes acél kertibútor szett egy étkezőasztallal nagyságrendileg bruttó 1 millió Forint, egy 8 személyes ára elérheti az 1,2 milliót. Itt az ár természetesen az alapanyag miatt és az előállításhoz szükséges munkaidő miatt is magas. Ezeket a bútorokat ebben az árkategóriában természetesen luxus kivitelben szálcsiszolt felülettel és különleges designal kapjuk.

Egy szintén nem olcsó kategóriás, fa kerti bútor szett
Egy szintén nem olcsó kategóriás, fa kerti bútor szett

5. Hol tudom beszerezni a kiválasztott kerti bútoromat?                                                                                            Természetesen bármelyik möbelix, kika, auchan, jysk, obi áruházban is be lehet szerezni a kerti bútorunkat, azonban érdemes számításba venni 1-1 magyar gyártó kínálatát is. Itt van például az MRK-Mira rozsdamentes kertibútorok is, ahol luxus minőségű rozsdamentes acélból készített kerti bútor szetteket, lounge garnitúrákat is lehet vásárolni, 20 év átrozsdásodás elleni garanciát adnak, vállalják, hogy 1-1 termékcsaládból maximum 100 garnitúrát készítenek el. Folyamatos a termékfejlesztés, a hazai gyártás előnye, hogy rövid reagálási idővel tudnak dolgozni, általában raktárkészletről megrendelhetők a termékek és egyedi gyártást is vállalnak.  Weboldaluk: www.rozsdamenteskertibutor.hu könnyen megjegyezhető. Természetesen a hagyományos, fából készült bútorokból is találunk idehaza gyártót jószerivel.

6. Kint lehet-e hagyni egész évben a kertibútorunkat?                                                                                                                 A válasz egyedül a rozsdamentes acélból készült bútoroknál egyszerű, mert ott egy határozott igen a válasz. Nem szükséges elpakolni még télire sem, semmilyen időjárási körülmény nem tesz benne kárt. Itt had jegyezzem meg, hogy a fával kombinált rozsdamentes kerti bútorokra ugyanaz érvényes, mint a fára. Itt is igaz, minden lánc annyira erős, mint a leggyengébb láncszeme. A fa és a műrattan kerti bútor szetteket inkább érdemes elpakolni a szezon végével, így talán elhúzhatjuk a csere vagy a felújítás idejét valamennyivel.

Remélem, ezzel a blogbejegyzésemmel segíteni a kerti bútor vásárlást fontolgatóknak, és azoknak, aki csak érdeklődnek a téma iránt.

Ha tetszett a cikk, kérem ossza meg a facebookon!

#kika #obi #möbelix #auchan #jysk #rozsdamenteskertibutor