Milyen grillt válasszak otthonra?
Milyen grillt válasszak otthonra?
A grill szezon hagyományosan tavasztól késő őszig tart , de nem titkolt reményeink szerint
ez hamarosan megváltozik. Ma már léteznek beltérben is használható grillek, sőt egyes konyhákban a tűzhely szerves része egy elektromos grill.
A kínálat nagyon változatos, sőt kissé már zavarba ejtően bő , ezért szeretnénk segíteni a választásban.
Grillezéskor a siker sok mindenen múlik, ezek közül a legalapvetőbb az alapanyag, a tüzelőanyag, az eszköz és önmagunk.
Magyarországon évről évre nő a grillfelhasználók száma, és az igazi ínyencek száma is. Egyre több eszköz, online és offline leírás segíti a dolgunkat, és egyre jobb a grilleszközök kínálata is.
Akkor vágjunk is bele!
Gázgrill
Kezdjük is rögtön a gázgrillekkel. Ezeken a grilleken probán gáz segítségével tudunk sütni, könnyű, mobil vagy beépíthető eszközök, gyorsan, egyszerűen használhatóak.
Előnyök:
hamar felmelegszik,
tiszta,
egyszerű kezelni.
Hátrányok:
füstölő dobozzal érhető el a füstös íz,
alacsony hőmérsékleten kevésbé működnek jól.
Kinek ajánlott?
Annak, aki egyszerű kezelhetőség mellett arra vágyik, amit a benti tűzhelyén is megkap. Nem füstöl, tiszta, de mégis a szabadban használható.
Offszet sütők
A gömbgrill mellett szintén nagyon elterjedt forma. A két
térből álló sütők egyik felében a faszén vagy a fák égnek el, a
másik nagyobbik részben pedig az előzőből átkerült hő és füst hatására
készülnek el az ételek.
Előnyök
rendszerint jól tartják a hőt,
alkalmas grillre és bbq-ra i,
valódi füst.
Hátrányok:
állandó felügyelet mellett használható,
csak minőségi fával vagy faszénnel használható, aminek az ára elég borsos,
Kinek ajánlott?
Azoknak ajánljuk, akik szeretik a hagyományos füstös ízt, szeretnek kísérletezni az ízekkel és a fa vagy faszén hangulata elengedhetetlen a számukra.
Nyílt égésterű, négyzetes sütők
A faszenes grillek romantikus hangulatot teremtenek, így a grillezés
többé már nem csupán egy étkezés, hanem élményekben gazdag program
családja és barátai számára. Azoknak ajánljuk, akik szeretik a füstös
ízt, a faszén illatát, és nem sietve akarnak egy ebédet összedobni.
Léteznek hagyományos kivitelű, fix rácsból, vagy sütőlapból álló grillek
és az úgynevezett argentin grillek, melyek egyre népszerűbbek
Magyarországon is. Ezek a grillek emelőszerkezettel ellátott rácsokkal
készülnek, egy vagy kétrácsos kivitelben. A lényeg az emelőszerkezetben
rejlik, amivel mindig az étel illetve a sütés fázisnak megfelelően
tudjuk szabályozni a hőbevitelt.
Többnyire lenyitható az elejük, samottal vannak bélelve,a fa vagy faszén hője így csak felfelé tud szállni.
A hagyományos és az argentin grill közös jellemzője, hogy erős acélszerkezetűek, amik jól viselik a magas hőmérsékletet.
Létezik rozsdamentes acélból készült argentin grill is, például az itt található MRK Gastronomia kéttálcás argentin grill:
https://www.rozsdamenteskertibutor.hu/p/rozsdamentes-argentin-grill/
Előnyök
a samotozott példányok jól tartják a hőt, illetve csak a hús irányába engedik,
valódi füst.
Hátrányok:
hőszabályzáshoz, hőntartáshoz viszonylagos rutin kell,állandó felügyelet mellett használható,
csak minőségi fával vagy faszénnel használható, aminek az ára elég borsos.
Gömbgrill
A gömbgrill az egyik legnépszerűbb grill típus, és általában a legolcsóbb is. Rengeteg gyártó kínálatában megtalálható ez a grill típus.
Előnyök:
valódi füst
Hátrányok:
nehéz a faszenet utánpótolni
nagyon sok a gyenge minőség a piacon.
Kinek ajánlott?
Aki szereti magával vinni a természetbe, egy kirándulásra, horgászatra a grillezés élményét
Kamado
A különleges tojás formájú kerámia grillek szerte a
világon egyre több hívet szereztek maguknak, mivel a grill és bbq ételek ugyanúgy elkészíthetők benne és egyfajta kemencés ízvilág köszön vissza a bennük elkészített ételeken
Előnyök:
több funkciós,
modern kinézet.
Hátrányok:
meglehetősen drágák,
nagy súlyok és a kerámia miatt nehezen szállíthatóak
meglehetősen kicsi rács
Kinek ajánlott?
Annak, aki szereti a modern dolgokat, szereti a faszenes grillek ízvilágát és egyszerre nem süt sok ember számára.
Összefoglaló:
Az itt felsorolt grill típusok a legelterjedtebbek, használatukhoz nem szükséges egyetemi végzettség, viszont egy közepes méretű baráti társaság számára ideális mennyiségű, ízletes grill és bbq fogásokat lehet velük készíteni!
Kövessék facebook oldalunkat: https://www.facebook.com/rozsdamenteskertibutor/